Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym


            To przepyszne danie zostało przygotowane przez męża. Kurki są dostępne, więc trzeba było dobrze je wykorzystać.  Powstały sos może być świetną bazą do innych potraw.  Obiad bardzo mi smakował i nie raz będzie gościł na naszym stole. Bardzo serdecznie polecamy.



Składniki:

- makaron tagliatelle
- 250g kurek
- 4 łyżki białego wina
- 130ml śmietany kremówki 30%
- 120ml buliony warzywnego
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3 filety piersi z kurczaka
- masło, olej
- sól, pieprz




Sposób przygotowania:

  1.  Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym.
  2. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kostek. Oprószamy solą i pieprzem.
  3. Chwilkę smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz i przykrywamy folią.
  4. Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka, przygotowujemy sos kurkowy.
  5.  Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i dalej chwilę smażymy.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
  7. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje. 
  8. Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy. 
  9. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą  i pieprzem.
  10. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  11. Piersi z kurczaka kroimy w plastry i podajemy z sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz