Meksykańska lazania (lasagne) z tortilli

            Jest to połączenie kilku przepisów. Zamiast płatów makaronowych jest tortilla, która doskonale się sprawdziła w przypadku tej potrawy. Przygotowanie tej lazanii wcale nie jest pracochłonne. Jest to dobry pomysł na szybki obiad lub na spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

- opakowanie tortilli ( 6 sztuk )
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- oregano suszone
- przyprawa chili con carne
- mozzarella
- ser żółty w plastrach
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor dodajemy mięso i dalej smażymy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i dalej smażymy. 
  2. Kiedy mięso jest usmażone dodajemy pomidory (z zalewą), odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Smażymy dalej przez około 10 min.
  3. Doprawiamy 2 łyżeczkami oregano, 4 łyżeczkami przyprawy chili con carne ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy można dodać więcej) i lekko solimy.
  4. Całość smażymy przez około 35 min, co jakiś czas mieszając.
  5. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w pasy 2 tortille, przykrywamy 2 plastrami sera.
  6. Nakładamy warstwę mięsną i przykrywamy połową mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry. Przykrywamy kolejnymi 2 tortillami.   
  7.  Ponownie nakładamy warstwę mięsną, 2 plastry sera, przykrywamy tortillą a na sam wierzch nakładamy kawałki poszarpanej mozzarelli.
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. W temperaturze 200 st przez 20 -30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz