Ciasto Snickers. Bez pieczenia!


            Przepyszne, słodkie i bardzo efektownie prezentujące się ciasto.  Jest łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia. Zaskoczy nie jedno wybredne podniebienie. Przepis pochodzi z bloga anyżkowo. Tradycyjnie został delikatnie zmodyfikowany. Przyznaję, że ciasto bardzo przypadło mi do gustu. Snickersa przygotowywałam razem z moja małą kucharką. Ta sama kucharka bardzo pomagała przy robieniu zdjęć. Myślę, że gdyby sesja fotograficzna trwała dłużej, to dekoracja ciasta wyglądałaby zupełnie inaczej. W dziwny sposób znikała...


 Składniki:


- 2 puszki masy krówkowej najlepiej z firmy Gostyń
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 5 szklanek mleka
- pół buteleczki olejku wanilinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- 5 łyżek śmietany kremówki
- 5 batonów snickers
- 2 duże opakowania herbatników
- 1 małe opakowanie herbatników





Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka i je zagotowujemy. Pozostałą część mleka przelewamy do rondelka i dodajemy olejek, mąkę i cukier. Bardzo dobrze mieszamy i powoli dolewamy do wcześniej ugotowanego mleka. 
  2. Cały czas dokładnie mieszamy i chwilę zagotowujemy. Czekamy aż masa zgęstnieje. Jeśli nie chce zgęstnieć to powoli dosypujemy mąki  kukurydzianej.
  3. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy gorzką czekoladę  i mieszamy.
  4. Do drugiej części puszkę kajmaku i także łączymy składniki. 
  5. Tym sposobem powstają nam dwie masy: czekoladowa i kajmakowa.
  6. Przygotowujemy dwie polewy:
  7. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku i łączymy ze śmietaną.
  8. W drugim garneczku podgrzewamy puszkę kajmaku.
  9. Układamy warstwami: herbatniki, masa czekoladowa, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, masa czekoladowa itd do momentu wykorzystania wszystkich składników. Na wierzch ciasta układamy pokrojone w kawałeczki batony snickersa.








2 komentarze: