Tort z masą cukrową. Lego


                Pierwsze moje wielkie wyzwanie. Siostra poprosiła mnie o zrobienie tortu w kształcie klocka lego. Tort miał być niespodzianką dla (mojego i męża) chrześniaka. Z wielką radością podjęłam się tego zadania. Jeszcze nigdy nie pracowałam z masą cukrową. Zakupiłam niezbędne składniki do ciasta między innymi: sylikonową matę, która okazała się bardzo przydatna podczas wałkowania. Trochę poczytałam w internecie i się dowiedziałam, że nie mogę  nakładać masy cukrowej bezpośrednio na tort, ponieważ  masa się rozpuści przy bezpośrednim kontakcie ze śmietaną. Trzeba przygotować tak zwany podkład z kremu maślanego. Wykonanie tortu jest dość pracochłonne. Jednak największą nagrodą był uśmiech i wielka radość na twarzach dzieci. Efekt końcowy  pozostawia wiele do życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy taki tort. Tytuł postu powinien brzmieć: napompowany klocek lego.


Składniki:

Biszkopt I (pieczony w dużej, prostokątnej blaszce)

- 6 jajek
- szklanka maki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Biszkopt II (pieczony w małej blaszce)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki maki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru

Masa truskawkowa
- 200g śmietanki kremówki 36%
- 250g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20 dag truskawek
- 2 śmietanfixy
- 4g żelatyny rozpuszczonej we
wrzątku

Krem maślany
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
-  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- szklanka ciasteczek czekoladowych z biedronki. Rido
- masa cukrowa koło 700g


Sposób przygotowania:

  1. Pieczemy biszkopt I. Ubijamy na sztywno białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy.
  2. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st.
  4. Kiedy biszkopt wystygnie należy go przekroić wzdłuż  na dwa placki..Jeden z nich ponownie dzelimy na pół ale w poprzek.  
  5. W ten sam sposób pieczemy biszkopt II. Z niego będziemy wycinać kółka.   
  6.  Masa truskawkowa. Truskawki myjemy i miksujemy na gładka masę.
  7. Serek mascarpone miksujemy z cukrem i musem truskawkowym.
  8. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy.
  9. Ubitą śmietanę dodajemy do masy truskawkowej. Delikatnie miksujemy. 
  10. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 4 łyżki masy i delikatnie mieszamy.
  11. Żelatynę z masą dodajemy do reszty kremu i wszystko mieszamy.
  12. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją na biszkopt.
  13. Układamy warstwami: grubszy biszkopt, masa, biszkopt, masa, ciasteczka, biszkopt.
  14. Krem maślany. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. 
  15. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dalej mieszamy. 
  16. Powstałym kremem smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na około 5 min.
  17. Masę cukrową rozwałkowujemy i układamy na ciasto.
  18. Z biszkoptu II wycinamy kółka i obklejamy je masą cukrową. Elementy łączymy za pomocą lukru lub wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz