Pieczony pstrąg


      Pieczony pstrąg to dobry pomysł na szybki obiad. Ryba jest bardzo prosta w przyrządzeniu.    Może być podana z pieczonymi ziemniaczkami. Inspiracja pochodzi ze strony - kuchnia lidla.

Składniki:

- 2 pstrągi patroszone
- 1 duża cebula 
- sól
- biały pieprz
- ok. 80 – 90 g masła
- 4 ząbki czosnku  
- 1 cytryna,wyszorowana,sparzona
- świeży koper  (garść)
- oliwa z oliwek

 
Sposób przygotowania:

Marynata z cytryną
  1. Cytrynę (razem ze skórkami) kroimy w cząstki, usuwamy pestki,  kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i mocno przypiekamy!
  2. Przewracamy cytryny na patelni i dodajemy pokrojone w półplastry cebule.
  3. Całość doprawiamy niewielką ilością soli, białym pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki. 
  4. Dusimy tak przez mniej więcej 2 minuty.  
  5. Tak przygotowaną marynatę studzimy.

Marynata z ziół
  1. 2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami. 
  2. Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki. 
  3. Od środka (od dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą z cytryny i cebuli. Wbijamy wykałaczki aby farsz nie wypadł podczas smażenia. W kieszonki wycięte w poprzek wkładamy marynatę z masła i ziół. 
  4. Na blachę wyłożoną pergaminem nalewamy oliwę z oliwek (niewielką ilość, ok. 30 ml), układamy pstrągi
  5. Wkładamy do piekarnika na 180-190°C i pieczemy je mniej więcej 20 minut.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz