Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kalafiorem

         Pomysłów na różne zapiekanki mamy wiele. Dziś przedstawiamy jeden z nich. Dzięki połączeniu: mięsa mielonego z pieczarkami, papryką, kalafiorem, kukurydzą powstało pyszne danie. Bardzo lubię kukurydzę..mąż się śmieje, że najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego.

Składniki:

- makaron rurki
- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- jeden średni kalafior
- puszka kukurydzy
- 500 g pieczarek
- czerwona papryka
- starta mozzarella
- 20 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła

Sos: 
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 10 dag sera żółtego
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka przyprawy oregano


Sposób przygotowania:
  1. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy.
  2. Mięso mielone smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. 
  3. Pieczarki kroimy w kawałki i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę smażymy.
  4. Kalafior gotujemy na pół twardo.
  5. Sos: śmietanę mieszamy z majonezem dodajemy przyprawy i ser.
  6. W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu. 
  7. Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez 30 min. Po15 minutach nakładamy starkowany ser i dalej pieczemy. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki, są pyszne ale kaloryczne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń