Racuchy z mąki kukurydzianej


                Racuchy to świetne rozwiązanie na smaczny obiad.  Są one bardzo sycące i dużo się ich nie zje. Posypane cukrem pudrem smakują znakomicie. Wszystkim łasuchom bardzo serdecznie polecamy.


Składniki:

- 20 dag mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2  łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- olej do smażenia




Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszamy i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem. 
  2. Dodajemy cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy  w ciepłe miejsce na 10 minut.
  3. Mąkę przesiewamy i dodajemy sól, jajka i rozczyn. Dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę. 
  4. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
  5. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  6. Podajemy z posypanym cukrem pudrem lub serkiem homogenizowanym i owocami. 




3 komentarze:

  1. Moje dzieci bardzo lubią jak robię im racuchy. Na tą chwilę moim zdaniem najlepszy przepis znalazłam na https://basiazsercem.pl/ i jak do tej pory cały czas się go trzymam. Myślę, że będzie trafne jak napiszę jeszcze, że racuchy smakują zdecydowanie najlepiej na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy na naszym blogu. Dziękujemy za inspiracje na inne przepisy. Pozdrawiamy

      Usuń