Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulą

          Smaczne bułeczki drożdżowe to idealne rozwiązanie na śniadanie lub kolację. Zrobienie takich bułeczek nie jest trudne, a w smaku są naprawdę dobre. Bardzo szybko zniknęły z naszego stołu.

Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki
- 250ml wody
- 40g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 2  żółtka

Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki masła


Wykonanie:
  1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników.
  2. Wyrobić jednolitą masę.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4.  Pieczarki i cebulę pokroić.
  5. Usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.
  6. Po wyrośnięciu ciasta uformować małe kule, które nadziewamy przygotowanym farszem.
  7. Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Piec około 20 – 25 min w temperaturze 190 st.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz