Czy jest ktoś, kto nie lubi naleśników? Uwielbiamy je zajadać na słodko lub na słono. Najlepiej jeszcze smakują z domowej roboty dżemem truskawkowym. Tym razem postanowiliśmy przygotować je w innej wersji. Do ciasta naleśnikowego dodaliśmy świeże liście szpinaku, które nadały im bardzo oryginalnego smaku. Zrobiliśmy dwie wersje naleśników. Pierwsza z mąki pszennej a druga z mąki bezglutenowej (Mix it Shar). Naleśniki podaliśmy z serkiem śmietanowym, sałatą i wędzonym łososiem. Jednym słowem. PYCHA!
Składniki:
- szklanka mąki (pszenna lub bezglutenowa Mix it. Shar)
- szklanka mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- 3 jajka
- 250g szpinaku w liściach
- szczypta soli i pieprzu
-olej do smażenia
- Do miski wlewamy mleko i wodę. Miksujemy
- Następnie dodajemy mąkę i jajka.
- Liście szpinaku myjemy i dodajmy do reszty składników. Wszystko razem blendujemy na gładką masę.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz