Naleśniki szpinakowe


          Czy jest ktoś, kto nie lubi naleśników?  Uwielbiamy je zajadać na słodko lub na słono. Najlepiej jeszcze smakują z domowej roboty dżemem truskawkowym. Tym razem postanowiliśmy przygotować je w innej wersji. Do ciasta naleśnikowego dodaliśmy świeże liście szpinaku, które nadały im bardzo oryginalnego smaku. Zrobiliśmy dwie wersje naleśników. Pierwsza  z mąki pszennej a druga z mąki bezglutenowej (Mix it Shar). Naleśniki podaliśmy z serkiem śmietanowym, sałatą i wędzonym łososiem. Jednym słowem. PYCHA!


Składniki:


- szklanka mąki (pszenna lub bezglutenowa Mix it. Shar)
- szklanka mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- 3 jajka
- 250g szpinaku w liściach
- szczypta soli i pieprzu
-olej do smażenia





Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy mleko i wodę. Miksujemy
  2. Następnie dodajemy mąkę i jajka.
  3. Liście szpinaku myjemy i dodajmy do reszty składników. Wszystko razem blendujemy na gładką masę.
  4. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz