Chrupiące pierniczki. Prosty przepis.


                 Pieczenie pierniczków to wielka radość. Nie tylko dla mnie ale przez wszystkim dla naszego małego pomocnika. Zapach roznoszący się po całym mieszkaniu...coraz bardziej oswaja nas z myślą, że święta już tuż, tuż.
               W tym czasie coraz bardziej jesteśmy zabiegani, zapracowani, zamyśleni. Musimy pamiętać o prezentach, porządkujemy dom, sprzątamy. W tej całej gonitwie, spróbujmy choć na moment się zatrzymać.  Przytulmy bliskie  nam osoby, podziękujmy im, przeprośmy za to co złe. Święta Bożego Narodzenia to czas oczekiwania przepełniony miłością, radością i ciepłem. Dołóżmy wszelkich starań aby takimi się stały.


Składniki:

- 130g miękkiego masła
- pół szklanki brązowego cukru
- pół szklanki płynnego miodu
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia





Sposób przygotowania:

  1.  Miękkie masło ucieramy z cukrem.
  2. Następnie dodajemy miód, przesianą mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia.
  3. Całość bardzo dokładnie zagniatamy.
  4. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 25 minut do lodówki. 
  5. Rozwałkowujemy część ciasta (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) i wycinamy pierniczki. 
  6. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy przez  około 7 - 8 minut w temperaturze 180 stopni. 




1 komentarz:

  1. Wesołych Świąt :)
    Pierniczki z pewnością umilą ten czas :)

    OdpowiedzUsuń