Pieczenie pierniczków to wielka radość. Nie tylko dla mnie ale przez wszystkim dla naszego małego pomocnika. Zapach roznoszący się po całym mieszkaniu...coraz bardziej oswaja nas z myślą, że święta już tuż, tuż.
W tym czasie coraz bardziej jesteśmy zabiegani, zapracowani, zamyśleni. Musimy pamiętać o prezentach, porządkujemy dom, sprzątamy. W tej całej gonitwie, spróbujmy choć na moment się zatrzymać. Przytulmy bliskie nam osoby, podziękujmy im, przeprośmy za to co złe. Święta Bożego Narodzenia to czas oczekiwania przepełniony miłością, radością i ciepłem. Dołóżmy wszelkich starań aby takimi się stały.
Składniki:
- 130g miękkiego masła
- pół szklanki brązowego cukru
- pół szklanki płynnego miodu
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ucieramy z cukrem.
- Następnie dodajemy miód, przesianą mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia.
- Całość bardzo dokładnie zagniatamy.
- Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 25 minut do lodówki.
- Rozwałkowujemy część ciasta (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) i wycinamy pierniczki.
- Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez około 7 - 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńPierniczki z pewnością umilą ten czas :)