Wykorzystując warzywa prosto z działki powstało pyszne danie. W całości wykonane przez męża. Smak wyjątkowy. Dużą rolę odegrała tu papryczka chili i sposób przygotowania pomidorowego sosu.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 500g pieczarek
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 4 pomidory
- przecier pomidorowy
- łyżeczka miodu
- kiełbasa około 400g
- 1 ząbek czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- łyżeczka suszonych ziół: bazylia, oregano
- masło
Sposób przygotowania:
- Papryczkę chili drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i chwilę wszystko smażymy
- Cebulę kroimy w cienkie pióra i dodajemy do papryczki.
- Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki i dodajemy do reszty składników.
- Całość smażymy mieszając co jakiś czas.
- Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy aż zmięknie.
- Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy do reszty składników.
- Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki. Kroimy na kawałki i dorzucamy do smażącej się reszty składników.
- Całość przekładamy do dużego garnka. Gotujemy na wolnym ogniu.
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na małe cząstki.
- Na oddzielnej patelni roztapiamy masło i dodajemy pomidory i miód. Smażymy przez około 15 minut do momentu postania gęstego sosu. Doprawiamy suszonymi ziołami.
- Do garnka dodajemy powstały sos i zalewamy przecierem pomidorowym.
- Całość dusimy do miękkości. Doprawiając solą i pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz