Pyszny sos kurkowy może być jako dodatek do wielu dań. Tym razem połączyliśmy go z makaronem i łososiem. Jest to świetny pomysł na smaczny obiad. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy.
Składniki:
- 250g kurek
- makaron
- 4 łyżki białego wina
- 150ml śmietany kremówki 30%
- 100ml bulionu warzywnego
- 200g świeżego łososia
- masło, olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym.
- Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i chwilę smażymy.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
- Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje.
- Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy.
- Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na oddzielnej patelni podsmażamy łososia.
- Wykładamy a ręcznik papierowy, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu kurkowego
- Makaron gotujemy według instrukcji podanej na odwrocie. Odcedzamy.
- Na ugotowany makaron wykładamy sos kurkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz