Jeśli pojawia się tort to wiadomo, że wiąże się z tym jakaś uroczystość. Tort przygotowany na specjalną okazję, imprezę urodzinową. Jest to tort własnego autorstwa, który posiada w swoim składzie zaskakujące składniki np: chrupiące ciasteczkowe kulki czekoladowe, przepyszną konfiturę jagodową i rewelacyjny krem kajmakowy. Bałam się, że masy nie starczy, ponieważ dziwnym trafem "ubywało" jej z miski. Tort wyszedł bardzo smaczny! Tradycyjnie, jak to bywa podczas wspólnego gotowania i pieczenia, trwała bardzo burzliwa dyskusja dotycząca dekoracji tortu. Kompromisowy efekt końcowy przedstawiamy poniżej.
Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek
- szklanka maki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 250g masy kajmakowej
- 1 nakrętka wódki
Poncz
- 2/3 szklanki wody
- kieliszek wódki
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier do smaku
Dekoracja
- gorzka czekolada 70%
- płatki migdałowe
- puszka kajmaku
- konfitura jagodowa
- ciasteczka czekoladowe z " biedronki"
Sposób przygotowania:
- Pieczemy biszkopt. Ubijamy na sztywno białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy.
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st.
- Kiedy biszkopt wystygnie należy go przekroić na dwa - trzy placki. Jeśli stwierdzimy, że biszkopt jest za niski ( dzielimy go na pół ) i pieczemy kolejny z połowy składników.
- Masa. Serek mascarpone mieszamy mikserem z masą kajmakową i wódką.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy serkowo - kajmakowej. Mieszamy.
- Układamy warstwami. Biszkopt, konfitura jagodowa, masa, biszkopt (nasączony ponczem), masa, ciasteczka czekoladowe (około szklanki), biszkopt (nasączony ponczem), masa, jeśli mamy trzy placki to ponownie biszkopt i masa.
- Boki smarujemy gotową masą kajmakową z puszki i dekorujemy uprażonymi migdałami. Na wierzch ścieramy czekoladę.
- Odstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Piękny i pewnością smakowity!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com