Tort kajmakowy


          Jeśli pojawia się tort to wiadomo, że wiąże się z tym jakaś uroczystość. Tort przygotowany na specjalną okazję, imprezę urodzinową. Jest to tort własnego autorstwa, który posiada w swoim składzie zaskakujące składniki np: chrupiące ciasteczkowe kulki czekoladowe,  przepyszną konfiturę jagodową i rewelacyjny krem kajmakowy.  Bałam się, że masy nie starczy, ponieważ dziwnym trafem "ubywało" jej z miski.  Tort wyszedł bardzo smaczny! Tradycyjnie, jak to bywa podczas wspólnego gotowania i pieczenia, trwała  bardzo burzliwa dyskusja dotycząca dekoracji tortu. Kompromisowy efekt końcowy przedstawiamy poniżej. 


Składniki:


Biszkopt

- 5 jajek
- szklanka maki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 250g masy kajmakowej
- 1 nakrętka wódki
Poncz
- 2/3 szklanki wody
- kieliszek wódki
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier do smaku
Dekoracja
- gorzka czekolada 70%
- płatki migdałowe
- puszka kajmaku
 - konfitura jagodowa
- ciasteczka czekoladowe z " biedronki"
 
Sposób przygotowania: 
  1. Pieczemy biszkopt. Ubijamy na sztywno białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy.
  2. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st. 
  4. Kiedy biszkopt wystygnie należy go przekroić na dwa - trzy placki. Jeśli stwierdzimy, że biszkopt jest za niski  ( dzielimy go na pół ) i pieczemy kolejny z połowy składników.
  5. Masa. Serek mascarpone mieszamy mikserem z masą kajmakową i wódką. 
  6. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy serkowo -  kajmakowej. Mieszamy.
  7. Układamy warstwami. Biszkopt, konfitura jagodowa, masa, biszkopt (nasączony ponczem), masa, ciasteczka czekoladowe (około szklanki), biszkopt (nasączony ponczem), masa, jeśli mamy trzy placki to ponownie biszkopt i masa. 
  8. Boki smarujemy gotową masą kajmakową z puszki i dekorujemy uprażonymi migdałami. Na wierzch ścieramy czekoladę.
  9. Odstawiamy do lodówki. 
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Piękny i pewnością smakowity!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń