Focaccia z cukinią i suszonymi pomidorami


           To moje autorskie danie. Usmażona cukinia z suszonymi pomidorami stanowi idealne połączenie.  Długo zastanawiałam się z czym to połączyć. Upieczenie pysznej i chrupiącej focacci  było bardzo dobrym rozwiązaniem. Do tego zapiekanego dania podaliśmy miskę z sałatką. To wspaniały pomysł na smaczny obiad.


Składniki:

Focaccia
- 110 ml ciepłego mleka
- 620g mąki
- 8 g suchych drożdży instant
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka soli
- 360 ml ciepłej wody

- 2 duże bakłażany
- słoik suszonych pomidorów z ziołami
- 2 mozzarelle
- ketchup
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, tymianek


Sposób przygotowania:

  1.  Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 min.
  2. Do mąki wlewamy drożdże z mlekiem, oliwę, sól i ciepłą wodę.  Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką jednolitą masę. 
  3. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
  4. Przekładamy je do blaszki wysmarowanej oliwą. Wyrównujemy,  robimy kilka wgłębień i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  5.  Wierzch delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut. Po tym czasie odstawiamy focaccie do przestygnięcia.
  6. Cukinię myjemy, obieramy, dzielimy  wzdłuż i wydrążamy środek. Kroimy w pół plastry.
  7. Na patelni wylewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy cukinię.
  8. Dodajemy połowę słoika pokrojonych suszonych pomidorów i dalej smażymy. Doprawiamy solą,  ziołami prowansalskimi i oregano.
  9. Focaccie przecinamy wzdłuż, smarujemy ketchupem, wykładamy cukinię z pomidorami, przykrywamy plastrami mozzarelli. Posypujemy oregano i nakładamy drugą warstwę focacci. 
  10. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz