Składniki:
- 1/4 kostki margaryny
- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdzy
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- marmolada o smaku różanym
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g margaryny
- 100 g cukru
Sposób przygotowania ciasta:
- Lekko podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże.
- Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
- Do miski przesypujemy mąkę wymieszaną z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki.
- Dodajemy mleko z drożdżami, płynną margarynę i wyrabiamy ręcznie jednolita masę.
- Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie jednolite i będzie odchodziło od ręki.
- Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Na blaszce wysmarowanej margaryna formułujemy bułeczki nadziane marmoladą.
- Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Sposób przygotowania kruszonki:
- Kroimy margarynę dodajemy cukier a po chwili mąkę.
- Zagniatamy wszystko razem i wykładamy na bułeczki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st i pieczemy do momentu aż bułeczki będą miały złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz