Różane bułki drożdzowe

                 Specjalistą od ciasta drożdżowego i wszelkich  specjałów z niego przyrządzanych jest mąż. Ciasto zawsze  mu się uda, pięknie wyrośnie i wszystko co z niego wyczaruje smakuje znakomicie. Sekretem udanego ciasta jest jego ręczne wyrabianie. Dziś pora na słodkie bułeczki drożdżowe z marmoladą o smaku różanym.  Bułeczki specjalnie przygotowane na wizytę gości.


Składniki:

- 1/4 kostki margaryny
- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdzy
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- marmolada o smaku różanym


Kruszonka:

- 200 g mąki
- 100 g margaryny
- 100 g cukru


 Sposób przygotowania ciasta:
  1. Lekko podgrzewamy  mleko i rozpuszczamy w nim drożdże.
  2. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. 
  3. Do miski przesypujemy mąkę wymieszaną z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki.
  4. Dodajemy mleko z drożdżami, płynną margarynę i wyrabiamy ręcznie jednolita masę.
  5. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie jednolite i będzie odchodziło  od ręki.
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  7. Na blaszce wysmarowanej margaryna formułujemy bułeczki nadziane marmoladą.
  8. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Sposób przygotowania kruszonki:
  1. Kroimy margarynę dodajemy cukier a po chwili mąkę. 
  2. Zagniatamy wszystko razem i wykładamy na bułeczki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st  i pieczemy do momentu aż bułeczki będą miały złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz