Składniki:
- opakowanie tortilli ( 6 sztuk )
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- oregano suszone
- przyprawa chili con carne
- mozzarella
- ser żółty w plastrach
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor dodajemy mięso i dalej smażymy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i dalej smażymy.
- Kiedy mięso jest usmażone dodajemy pomidory (z zalewą), odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Smażymy dalej przez około 10 min.
- Doprawiamy 2 łyżeczkami oregano, 4 łyżeczkami przyprawy chili con carne ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy można dodać więcej) i lekko solimy.
- Całość smażymy przez około 35 min, co jakiś czas mieszając.
- W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w pasy 2 tortille, przykrywamy 2 plastrami sera.
- Nakładamy warstwę mięsną i przykrywamy połową mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry. Przykrywamy kolejnymi 2 tortillami.
- Ponownie nakładamy warstwę mięsną, 2 plastry sera, przykrywamy tortillą a na sam wierzch nakładamy kawałki poszarpanej mozzarelli.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku. W temperaturze 200 st przez 20 -30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz