Ciasto bakaliowiec - bananowiec


        Urlop...jak to słowo pięknie brzmi.  Tydzień urlopu to mało. Jednak był on nam niezwykle potrzebny. Jesteśmy bogatsi o nowe smaki, aromaty i doznania kulinarne. Postaramy się systematycznie dodawać nasze pomysły na pyszne dania i ciasta. Dziś przedstawiamy połączenie dużej ilości bakali z dojrzałymi bananami. Smak ciasta za każdym razem może się trochę różnić. Wszystko zależy od rodzaju orzechów, rodzynek i bananów.


Składniki:


- 2 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 11 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki bakali
- 2 jajka
- gotowa polewa czekoladowa




Sposób przygotowania:
  1. Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia,  przesiewamy do miski. 
  2. Dodajemy cukier wanilinowy, masło, cukier oraz pokrojone na drobne kawałki bakalie i wszystko razem ucieramy.
  3. W oddzielnej misce ścieramy na tarce banany, dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami aż masa będzie jednolita.
  4. Na wysmarowaną masłem i wysypaną np. bułką tartą keksówki wykładamy masę.
  5. Pieczemy przez godzinę w  nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz