Puszysta Babka

Uważam, że jest to najlepszy przepis na puszystą babkę. Piecze się ją przez godzinę w 160 stopniach dzięki czemu, jest ona niezwykle delikatna, mokra i miękka. Smak i aromat rewelacyjny. 
Wszystkim bardzo smakowała!

Składniki:
- 5 jaj
- cukier wanilinowy
- olejek migdałowy
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki proszeku do pieczenia
- 20 dag cukru pudru
- 30 dag mąki
- polewa czekoladowa lub czekolada



Sposób wykonania:
  1. Wodę, olej i cukier puder miksujemy.
  2. Dodajemy żółtka, cukier wanilinowy i cały olejek migdałowy.
  3. Mąkę mieszamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i powoli dodajemy do reszty. Dalej miksujemy.
  4. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. 
  5. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy łyżką.
  6. Foremkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
  7. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach.

2 komentarze: