Nie ukrywam, że to nie było łatwe zadanie. Musiałam opracować specjalną technikę klejenia, dokładnie pilnowałam aby ręce zawsze były posypane mąką a także dokładałam wszelkich starań aby ciasto miało idealną grubość.
Trening czyni mistrza i każdy kolejny pieróg był coraz ładniejszy i lepiej sklejony. Przygotowanie pierogów z mąki bezglutenowej uważam za udane i gorąco polecamy przepis.
Składniki:
Ciasto
- 300g bezglutenowej mąki. Użyłam mix Schaer
- 3 jajka
- 45 ml gorącej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Farsz
- 50 dag kapusty kiszonej
- olej
- 500g pieczarek
- cebula
- sól, pieprz, liść laurowy, tymianek
Sposób przygotowania:
Farsz
- Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody ( pół szklanki) i dusimy przez około pół godziny.
- Pieczarki myjemy, kroimy i smażmy na maśle.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i odsączoną kapustę. Całość smażymy przez około pół godziny. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru według uznania.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajka i wodę i zagniatamy ciasto.
- Jeśli zbyt mocno się klei dodajemy odrobinę mąki.
- W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i oleju.
- Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki na które nakładamy przestudzony farsz. Brzegi dokładnie sklejamy.
- Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy je w momencie kiedy zaczynają wypływać na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz