Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami


                          Nie ukrywam, że to nie było łatwe zadanie.  Musiałam opracować specjalną technikę klejenia, dokładnie pilnowałam aby ręce zawsze były posypane mąką a także dokładałam wszelkich starań aby ciasto miało idealną grubość.
 Trening czyni mistrza i każdy kolejny pieróg był coraz ładniejszy i lepiej sklejony.  Przygotowanie pierogów z mąki bezglutenowej uważam za udane i gorąco polecamy przepis. 


Składniki:

Ciasto
- 300g bezglutenowej mąki. Użyłam mix Schaer
- 3 jajka
- 45 ml gorącej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli


Farsz
 - 50 dag kapusty kiszonej
- olej
- 500g pieczarek
- cebula
- sól, pieprz, liść laurowy, tymianek




Sposób przygotowania:

Farsz
  1. Kapustę  kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody ( pół szklanki) i dusimy przez około pół godziny.
  2. Pieczarki myjemy, kroimy i smażmy na maśle. 
  3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i odsączoną kapustę. Całość smażymy przez około pół godziny. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru według uznania.
  4. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto
  1.  Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajka i wodę i zagniatamy ciasto. 
  2. Jeśli zbyt mocno się klei dodajemy odrobinę mąki. 
  3. W garnku zagotowujemy wodę  z odrobiną soli i oleju. 
  4. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki na które nakładamy przestudzony farsz. Brzegi dokładnie sklejamy.
  5. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy je w momencie kiedy zaczynają wypływać na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz