Sałatka warstwowa z jajkiem


                   Jeszcze takiego przepisu u nas nie było. Dzisiaj przedstawiamy sposób wykonania przepysznej, bardzo ładnie prezentującej się sałatki. Podajemy ją w szklanej dekoracyjnej misce aby pokazać kolorowe warstwy. Idealnie pasuje na różne spotkania rodzinne i imprezy.


Składniki:


- 6 dużych jajek
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- pęczek szczypiorku
- około 20 dag sera żółtego
- 4 - 5 ogórków konserwowych
- majonez kętrzyński
- ketchup
- sól





Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na ćwiartki.
  2. Delikatnie solimy i przykrywamy warstwą majonezu. (około 5 - 7  łyżek)
  3. Fasolę przelewamy wrzącą wodą i odcedzamy  i układamy na warstwie majonezu.
  4. Szczypiorek kroimy i wkładamy do salaterki z sałatką.
  5. Następnie kukurydzę odcedzamy i tworzymy kolejną warstwę.
  6. Kolejną warstwą są ogórki, które kroimy w cienkie słupki.
  7. Wszystko przykrywamy warstwą ketchupu (koło 5 - 7 łyżek)
  8. Na wierzch tarkujemy  na grubych oczkach ser.

Warstwy:
 Na dnie miski:
  • jajka
  • majonez
  • fasola
  • szczypiorek
  • kukurydza
  • ogórki
  • ketchup
  • ser 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz