Już dawno na naszym blogu powinien znaleźć się dział z przepisami na potrawy bezglutenowe. Choruję na niedoczynność tarczycy, chorobę Hashimoto. Wszyscy specjaliści sugerują aby w celu lepszego funkcjonowania organizmu, samopoczucia, przejść na dietę bezglutenową. Ostatnio nadmierne zmęczenie i senność dają o sobie tak znać, że postanowiłam sukcesywnie ograniczyć jej spożywanie. Moja choroba wyszła zupełnie przez przypadek. Jedynym moim objawem było zmęczenie i ciągle towarzyszące mi uczucie zimna. Zawsze myślałam, że to taki mój urok i wynik bardzo aktywnego trybu życia. Jednak nie... Po wykonaniu podstawowych badań poziomu TSH, FT3, FT4 a także usg tarczycy, nie było żadnych wątpliwości, że to choroba Hashimoto.
Dlatego zaczynam w naszej kuchni wprowadzać małe zmiany. Oprócz dań tradycyjnych będą się pojawiać potrawy bezglutenowe. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo smaczne placuszki z jabłkami. Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kukurydzianą. Placki wyszły naprawdę bardzo smaczne.
- 350g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- około 350 ml maślanki naturalnej
- łyżeczka startego cynamonu
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 5 jabłek
- płaska łyżka (najlepiej) nierafinowanego cukru
Sposób przygotowania:
- Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.
- Resztę składników miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy maślanki.
- Łączymy z jabłkami i dokładnie mieszamy.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz