Bezglutenowe placki z jabłkami

        
             Już dawno na naszym blogu powinien znaleźć się dział z przepisami na potrawy bezglutenowe. Choruję na niedoczynność tarczycy, chorobę Hashimoto. Wszyscy specjaliści sugerują aby w celu lepszego funkcjonowania organizmu, samopoczucia,  przejść na dietę bezglutenową. Ostatnio nadmierne zmęczenie i senność dają o sobie tak znać, że postanowiłam sukcesywnie ograniczyć jej spożywanie. Moja choroba wyszła zupełnie przez przypadek. Jedynym moim objawem było zmęczenie i ciągle towarzyszące mi uczucie zimna. Zawsze myślałam, że to taki mój urok i wynik bardzo aktywnego trybu życia. Jednak nie... Po wykonaniu podstawowych badań poziomu TSH, FT3, FT4  a także usg tarczycy, nie było żadnych wątpliwości, że to choroba Hashimoto. 
         Dlatego zaczynam w naszej kuchni wprowadzać małe zmiany. Oprócz dań  tradycyjnych będą się pojawiać potrawy bezglutenowe. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo smaczne placuszki z jabłkamiZamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kukurydzianą. Placki wyszły naprawdę bardzo smaczne.



Składniki:


- 350g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- około 350 ml   maślanki naturalnej
- łyżeczka startego cynamonu
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 
- 5 jabłek 
- płaska łyżka (najlepiej) nierafinowanego cukru




Sposób przygotowania:
  1.  Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.
  2. Resztę składników miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy maślanki. 
  3. Łączymy z jabłkami  i dokładnie mieszamy.
  4. Smażymy z obu stron na złoty kolor

       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz