Pieprzna polędwiczka w sosie pieczarkowym na musie z selera

                  
                      Obiad w całości przygotowany przez męża. Wizyta  rodziców była motywacją do przygotowania czegoś wyjątkowego. To oni byli pierwszymi osobami, które spróbowały naszego debiutu. Obiad bardzo im smakował. Mus selerowy okazał się bardzo ciekawym dodatkiem, który można wykorzystać w wielu różnych daniach.


Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- czarny pieprz grubo mielony
- oliwa z oliwek

Sos pieczarkowy
- 40 dag pieczarek
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- pół szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 kieliszek dowolnego winiaka


Mus z selera
- 1 nieduży seler
- 1 szklanka mleka
- 1 nieduża cebula
- biały pieprz
- 4 łyżki serka mascarpone
- pół łyżki masła
-sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Mus z selera.
  1.  Seler kroimy w grubą kostkę.
  2. Na patelni na maśle szklimy cebulę. Dodajemy seler i smażymy przez kilka minut.
  3. Seler z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy aż seler stanie się miękki przez około 15 minut bez przykrycia.
  4. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie dodajemy serek mascarpone i blendujemy na jednolitą masę.
Polędwica
  1.  Polędwicę po oczyszczeniu, nacieramy solą i obsypujemy grubo zmielonym pieprzem. 
  2. Następnie smarujemy oliwą.
  3. Piekarnik razem  z blaszką nagrzewamy do 180 stopni C.
  4. Na niewielkiej ilości oliwy obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na rumiany kolor.
  5. Polędwiczkę przekładamy na nagrzaną blaszkę i pieczemy przez 15 minut.
  6. Polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy jej "odpocząć" przez około 8 - 10 minut. 
  7. Po tym czasie kroimy ją w plastry. 
Sos pieczarkowy
  1.  Na patelni po usmażonej polędwicy roztapiamy masło i podsmażamy grubo pokrojone pieczarki z drobno posiekaną cebulką.
  2. Pieczarki smażymy na dużym ogniu stale mieszając aby nabrały lekko złocistego koloru.
  3. Dodajemy musztradę i winiak. Chwilę gotujemy.
  4. Następnie dodajemy bulion i śmietanę i całość redukujemy do uzyskania konsynstencji gęstego sosu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz