Ciasto orzechowe z gruszkami i żurawiną


          To kolejny mój autorski pomysł na ciasto.  Jest ono bardzo smaczne i zaskakujące w smaku. Po wyjęciu z piekarnika musiałam szybko sprawdzić czy się udało i niestety... nie poprzestałam na jednym kawałku. Wyszło bardzo dobre. Serdecznie polecamy ten przepis.


Składniki:

- 2 pełne szklanki mąki tortowej
- 200g miękkiej margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (użyłam włoskich i laskowych)
- około 60g żurawiny
- 4 gruszki





Sposób przygotowania:

  1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przestając miksować.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodajemy do reszty składników.
  3. Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką  łączymy wszystkie składniki.
  5. Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą  blaszkę keksówkę.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  przez około 55 minut w 180 stopniach.

1 komentarz: