Ciasto truskawkowe


                  Luty to czas, który nie kojarzy się z truskawkami. Jednak trzeba było dobrze wykorzystać te, które zostały wcześniej zamrożone. Co roku przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek.




Składniki:

- 500 ml śmietanki kremówki 36%
-  350g herbatników czekoladowych
- 200g masła
- 2 śmietan fix
- cukier wanilinowy
- 3 galaretki truskawkowe
- około 600g truskawek







 Sposób przygotowania:
  1. Herbatniki rozkruszamy a masło rozpuszczamy. Płynne masło dodajemy do herbatników i dokładnie mieszamy.
  2. Do wysmarowanej masłem formy dodajemy herbatniki i bardzo mocno ugniatamy tworząc spód ciasta.
  3. Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dodając cukier wanilinowy a pod koniec ubijania śmietan fixy. Pilnujemy aby nie "przebić" śmietany.
  4. Jeśli nie posiadamy gotowych musów truskawkowych to całe truskawki blendujemy.
  5. Zmiksowane owoce dodajemy do garnka i zagotowujemy. Odstawiamy i wsypujemy galaretki. Bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli mus nie jest słodki możemy dosypać trochę cukru.
  6. Mus odstawiamy do przestudzenia.
  7. Na spodzie herbatnikowym układamy całe truskawki i wykładamy ubitą śmietanę.
  8. Następnie wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość wstawiamy do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz