Ryba w galarecie

         
                  Przepis na rybę w galarecie miał być dodany pod koniec roku. Niestety trudno było się zmobilizować i znaleźć chwilę na opisanie tej pysznej potrawy. Szybciutko nadrabiamy zaległości. Danie w całości wykonane przez męża. Chyba brak mi cierpliwości do przygotowania tego typu potraw. Zrobienie ryby jest dosyć pracochłonne, jednak bardzo wyjątkowy smak dania wszystko wynagradza. Ryba gościła na naszym stole podczas Świąt Bożego Narodzenia, jednak pasuje na każdą inną okoliczność.

Składniki: 

- 1 duży pstrąg (około 1 kg)
- 2  okonie
- 1 bułka
- szklanka mleka
- 3 jajka
- natka pietruszki
- pieprz, sól
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- pół selera
- por
- ziele angielskie, liście laurowe
- bulion warzywny
- gaza
- sznurek
- 2 żelatyny
- przyprawa do ryby

Sposób przygotowania:

  1. Patroszymy i skrobiemy rybę. Oddzielamy skórę od mięsa.
  2. Oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości. 
  3. Bułkę moczymy w mleku a następnie mieszamy mięso, rozmoczoną bułkę i  jajko, posiekana natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Całość można przemielić przez maszynkę albo dobrze wymieszać.  
  4. Z warzyw i okoni gotujemy rybny bulion.
  5. Farsz z pstrąga zawijamy w wcześniej zdjętą skórę. Tak aby uzyskać kształt ryby. 
  6. Następnie zawijamy w gazę i zawiązujemy sznurkiem. Całość gotujemy przez 20 min w wcześniej przygotowanym bulionie. 
  7. Rybę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  8. Kroimy na grubsze plastry i układamy w naczyniu.
  9. Bulion przecedzamy przez sitko. Białka z 2 jajek roztrzepujemy i dodajemy do bulionu. Ponownie go zagotowujemy. Gdy białko się zetnie a bulion będzie klarowny przecedzamy go ponownie przez sitko i gazę.
  10. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (w mniejszej ilości niż podana na opakowaniu)
  11. Zalewamy rybę i odstawiamy do przestygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz