Czekoladowy fondant



                         Teraz coś dla prawdziwych łasuchów. Pora na bardzo słodkie, smaczne i obłędnie czekoladowe fondant. Są one niezwykle sycące. Dla mnie wystarczył tylko jeden. Jeśli zrobiliśmy ich za dużo, zawsze można je zamrozić i upiec w razie pojawienia się niezapowiedzianych gości.


 
Składniki:

- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 całe jajka
- 4 żółtka
- 200g mąki pszennej



 



Sposób przygotowania:
  1. Do pieczenia używamy silikonowych foremek, które smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do lodówki.
  2. Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy wraz z czekoladą na kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Jajka i żółtka ubijamy mikserem na wysokich obrotach.
  4. Do otrzymanej masy stopniowo dodajemy mąkę, stale miksując.
  5. W kilku porcjach dodajemy masę czekoladową, cały czas mieszając na najmniejszych obrotach miksera.
  6. Powstałą masę przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek.
  7. Foremki wstawiamy do lodówki na 20 min.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. i pieczemy przez około 13- 15 minut (w zależności od wielkości foremek)
Gotowy fondant powinien być chrupiący na zewnątrz a płynny w środku. 
Można podać z sorbetem owocowym lub lodami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz