Ciasto biszkopt z musem brzoskwiniowym

                             Wolną sobotę trzeba dobrze wykorzystać. Rzadko się zdarza, że spędzamy ją tylko w domu. Najczęściej gdzieś wyjeżdżamy odwiedzając rodzinę i bliskich. Wspólnie spędzony czas w domu zaowocował  pysznym obiadem i deserem. Ciasto z musem brzoskwiniowym to debiut. Bardzo nam on smakował. Serdecznie polecamy!



Składniki:

Biszkopt
- 5 jajek
- szklanka maki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru

Masa 
-  0,75 ml mleka
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 125g masła w kostce
- masę można zastąpić gotowa masą karpatkową

Mus brzoskwiniowy
- puszka brzoskwiń
- 3 galaretki brzoskwiniowe



Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
  2. Pod koniec ubijania dodajemy pomału cukier, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Nadal miksujemy.
  3.  Do powstałej masy przesypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 25 min. 
  5. Odstawiamy do przestygnięcia. Nasączamy sokiem z brzoskwiń. 
  6. Masa: odlewamy szklankę mleka. Resztę mleka zagotowujemy.
  7. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie.
  8. Kiedy budyń jest już gotowy odstawiamy go do przestygnięcia.
  9. Dodajemy posiekane masło. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  10. Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie kroimy w kostkę i blendujemy na jednolity mus.
  11. Galaretki przyrządzamy w 1 litrze wody. Kiedy galaretka zaczyna tężeć mieszamy je z zmiksowanymi brzoskwiniami i odstawiamy do stężenia. 
  12. Na biszkopt wykładamy masę budyniową  i tężejący mus brzoskwiniowy. Odstawiamy ciasto do lodówki.







10 komentarzy:

  1. Jak pięknie podane. A ciasto pierwsza klasa.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podane i cudownie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W przepisie nic nie ma o cukrze w masie budyniowej? Rozumiem że budynie maja być takie małe na pół litra.

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie nasz błąd. Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu z 2 łyżkami cukru ale z 0,75 l mleka.

    OdpowiedzUsuń