Bardzo szybki i łatwy przepis na zaskakujące ciasteczka budyniowe. Są one niezwykle kruche i aromatyczne. Z racji, że jeszcze trochę za wcześnie na zrobienie pierniczków, to jest to taki nasz kompromis pomiędzy ciasteczkami a pierniczkami. Już kiedyś w taki sam sposób przygotowywaliśmy inne ciasteczka.
Składniki:
- 200g masła
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder i budynie.
- Mieszam składniki.
- Następnie dodaję pokrojone w kostkę zimnego masła.
- Szybko zagniatam ciasto i na koniec wbijam jajko.
- Wszystkie składniki dokładnie łącze do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto zawijam w folie i wkładam do lodówki na 30 min.
- Po tym czasie wyjmuję ciasto i wykładam na posypana mąką stolnicę.
- Rozwałkowuje i wycinam foremkami różne kształty.
- Piekarnik nagrzewam do 180st i na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę układam ciasteczka.
- Piekę przez 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz