Klasyczna fasolka po bretońsku


               Bardzo klasyczne danie. Czasami przychodzą takie dni, że ma się ochotę na tradycyjną potrawę. Tym razem zagościła na naszym stole fasolka po bretońsku.



Składniki:

- 500g fasolki "Piękny Jaś"
- 300g boczku wędzonego
- 350g kiełbasy
- 1 duża czerwona cebula
- 800 ml przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz
- 2 łyżki suszonego majeranku





Sposób przygotowania:

  1. Fasolę zalewamy zimna wodą (cała ma być pod wodą) i odstawiamy na noc. 
  2. Następnego dnia wylewamy wodę i wlewamy nową.
  3. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie ponownie wylewamy wodę i zalewamy 1 litrem zimnej wody.
  4. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości przez około 1,5 godziny. 
  5. Boczek topimy. Na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę. 
  6. Dodajemy wszystkie składniki do garnka z fasolą, zalewamy przecierem pomidorowym i gotujemy przez kolejne 20 minut. 
  7. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Uważajmy na sól gdyż boczek wędzony sam w sobie jest słony. 
                                                                          Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz