Jest to czas, kiedy w ogrodzie rośnie bardzo dużo borówek. Stąd pomysł, na lekkie ciasto z borówką. Mała impreza imieninowa, była dodatkową motywacją aby przygotować coś nowego. Powstałe ciasto to połączenie kilku przepisów w jeden. To bardzo lekkie, delikatne i smaczne ciasto. Dla osób które, liczą kalorie jest to świetny wybór. Smak ciasta jest wyjątkowy.
Składniki:
Spód
- 400g herbatników o smaku czekoladowym
- około 200g masła
Masa borówkowa
- 600 ml jogurtu greckiego
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 czubate łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 szklanki borówek
Masa z serka mascarpone
- 250 ml serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
- czubata łyżeczka cukru pudru
- borówki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Herbatniki mocno rozkruszamy i dodajemy roztopione masło.
- Bardzo dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
- Mocno ugniatamy i tworzymy spód. Wstawiamy do lodówki.
- Borówki dokładnie myjemy i miksujemy blenderem na gładką masę.
- W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Dokładnie mieszamy.
- Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
- Dodajemy mus borówkowy , przygotowaną żelatynę i miksujemy na gładką masę.
- Wylewamy na spód z herbatników i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na około godzinę. ( czekamy aż masa stężeje)
- Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem.
- Powstały krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy borówkami.
mniam! wygląda idealnie! jestem strasznie ciekawa smaku!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com