Puszyste placki jogurtowe

 

    Placki jogurtowe w błyskawicznym tempie znikały  z talerza. Smażone na patelni z buźkami jeszcze bardziej zachęcały do zjedzenia. Smakują idealnie w połączeniu z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.


Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 170 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  dodatkowo można dodać np.  1 szklankę jagód lub  malin.

 

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt mieszamy z jajkami i cukrem wanilinowym.
  2. Mąkę  mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  3.  Dodajemy jagody lub maliny  i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Na rozgrzanej patelni  nakładamy po około 1 pełnej łyżce ciasta.
  5. Smażymy na niezbyt dużym ogniu.   
  6. Następnie przewracamy placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. 

 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz