Bezglutenowe ciasto kakaowe z orzechami

  
               Coraz więcej eksperymentuję z ciastami bezglutenowymi. Mieszam przy tym różnego rodzaju mąki. Efekt bywa zaskakujący ale na tym polega gotowanie aby próbować i szukać innych rozwiązań. Do ciasta kakaowego użyłam małej okrągłej blaszki. Jednak następnym razem upiekę ciasto w keksówce.  Gdybym nie mówiła, że ciasto jest bezglutenowe sądzę, że nikt  by się nawet nie domyślił ponieważ w smaku jest naprawdę bardzo dobre.


Składniki:

- 100g mąki ryżowej
- 80g mąki gryczanej
- 60g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 85g kakao gorzkiego
- 110g ksylitolu lub cukru brązowego
- 100g oleju
- 2 jajka
- 250 g mleka

Polewa:
- gorzka czekolada
- 100g orzechów włoskich



Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy na nią zmiksowane ciasto.
  3. Pieczemy w  nagrzanym  do 185 stopni piekarniku przez 50 minut. 
  4. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. 
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i posypujemy rozdrobionymi orzechami.



 

1 komentarz: