Coraz więcej eksperymentuję z ciastami bezglutenowymi. Mieszam przy tym różnego rodzaju mąki. Efekt bywa zaskakujący ale na tym polega gotowanie aby próbować i szukać innych rozwiązań. Do ciasta kakaowego użyłam małej okrągłej blaszki. Jednak następnym razem upiekę ciasto w keksówce. Gdybym nie mówiła, że ciasto jest bezglutenowe sądzę, że nikt by się nawet nie domyślił ponieważ w smaku jest naprawdę bardzo dobre.
Składniki:
- 100g mąki ryżowej
- 80g mąki gryczanej
- 60g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 85g kakao gorzkiego
- 110g ksylitolu lub cukru brązowego
- 100g oleju
- 2 jajka
- 250 g mleka
Polewa:
- gorzka czekolada
- 100g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy na nią zmiksowane ciasto.
- Pieczemy w nagrzanym do 185 stopni piekarniku przez 50 minut.
- Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i posypujemy rozdrobionymi orzechami.
Mmm, wygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuń