Przedstawiamy Wam pomysł na bardzo smaczny obiad. Główną rolę odgrywa tu nasza ulubiona kasza jaglana. Przygotowanie dania jest bardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku.
Gorąco polecamy!
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 3 średniej wielkości bakłażany
- pomidory w puszcze
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- świeża bazylia
- ser mozzarella
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Bakłażany myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół. Delikatnie nacinamy miąższ i posypujemy solą. Po około 10 minutach płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.
- Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem.
- Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy.
- Gotujemy przez około 8 - 10 min.
- Bakłażany wyjmujemy z piekarnika. Delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ.
- Mieszamy razem z kaszą jaglaną, pomidorami i usmażonym mięsem. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Delikatnie faszerujemy łudeczki bakłażanowe.
- Na wierzch dodajemy pokrojony ser mozzarella.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
- Po wyjęciu dodajemy pokrojone liście bazylii
cudo! uwielbiam bakłażany, więc bardzo chętnie wypróbuję. myślisz, że można by kaszę zastąpić ryżem np?
OdpowiedzUsuńMożna spokojnie zamienić kaszę na ryż, kuskus itp. Na pewno danie nadal będzie bardzo smaczne. Polecamy!
OdpowiedzUsuń